HTML

Megjegyzem

Minden ami nem fontos, csak épp le akarom írni.

Friss topikok

Linkblog

Illúzióromboló

2007.12.11. 15:21 vigvik

Miután átmenetileg kifogytam a Harry Potter olvasmányokból, így az utóbbi pár napban egyéb mágiák felé kalandoztam. Persze nem ilyen Chris Angel-féle trágyadombra kell gondolni. Ha digitális varázslatot akarok látni, arra sokkal jobb a Harry Potter filmváltozata. Nem, egy igazi klasszikust néztem. Emlékszem gyerekkoromban teljesen lenyűgözött, ha néha-néha a tévében elcsíptem egy David Copperfield showt. Mit mondjak, most is. Az illúziókeltésnek ő egy nagyon is szerethető ágát űzte a legmagasabb fokon. Természetesen használt csúcstechnológiát is, de alapjában minden trükkjét élőben adta elő. Ez nagy különbség. Nem lehet kiretusálni a drótokat, meg az itt-ott bevillanó lábakat, műkezeket. Nekem nagy szellemi kihívás gondolkodni, hogy hogyan csinálta. Néhányra van teóriám, egyet megosztok a világgal.
 


Ez a trükk nem használ semmiféle technológiát szerintem. Kis fizika (matematika) az egész. Egyszerűen arról van szó, hogy a pontszerűen megvilágított kalitkában a lámpa melletti egyik sarok "vakon marad". Az árnyék onnan a falra vetül, nem a vászonra. A jelenség jól megfigyelhető, mikor belesétál a falba közben a lába már bőven benne van a padlóban. Miután besétál a vak sarokba ott egy jó kis trükkajtó van. Ez valószínűleg tolóajtó, és azt gondolom, hogy még akkor kinyitja (a lábával?), amikor a törölközővel hókuszpókuszol. Itt újra jön egy kis fizika (matematika). Hiába tűnik vékonynak az állvány alja, alatta van egy holttér, amit elég magasról nézve nem látunk. Csak itt lehet a kópé-fi kizárásos alapon. A falban nincs, az állványt semmi nem hagyta el, azt észrevette volna a tömeg. Nem véletlen, hogy terelik a figyelmet, miközben a két segítő elviszi onnan az állványt... Szóval bebújt a szerkezet aljába, majd mikor már mindenki tódult a túloldalra, akkor szépen átkocogott a fal alatt (vagy felett), a másik oldalon pedig visszabújt egy ugyanolyan állvány aljába. A segítők odatolták, majd egy elég gyengécske intermezzót is előadtak a saját kezeik és egy kis vászon segítségével. Az nem teljesen világos, hogy mikor kerül bele a második állvány aljába, lehet, hogy épp az intermezzót használja terelésnek. Mindenesetre maga a nagyjelenet nem más, mint egyszerű játék az árnyékokkal, és az állványok eszeveszett tologatása is sokat sejtet.
Ettől függetlenül az egész brilliáns és megdöbbentő szerintem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megjegyzem.blog.hu/api/trackback/id/tr45260428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása